1. Actualisering
Gezien een bouwwerk evolueert in de tijd, moet dit dossier geactualiseerd worden. Deze verplichting geldt uiteraard voor werken waarbij de veiligheids- en gezondheidscoördinatie verplicht zijn, maar evenzeer voor werken waar deze verplichting niet geldt :
Art. 43.- § 1. Een postinterventiedossier, waarvan de inhoud beantwoordt aan deze omschreven in de artikelen 34 en 36, wordt opgesteld voor de werken die betrekking hebben op de structuur, op de essentiële elementen van het bouwwerk, of op toestanden die een aantoonbaar gevaar inhouden.
§ 2.- Het in §1 bedoelde postinterventiedossier wordt opgesteld door de opdrachtgever of door een door hem aangestelde derde.
De opdrachtgever ziet er tevens op toe dat het postinterventiedossier wordt aangepast aan de eventuele wijzigingen die tijdens de verwezenlijking van het bouwwerk aan het project worden aangebracht.
De beheerder van het bouwwerk is de best aangewezen persoon voor deze actualisering. Een systeem met index laat toe een eenvoudige actualisering te organiseren. In dit opzicht werd een elektronische versie van het document overgemaakt aan de opdrachtgever.
2. Overdracht
Behoudens de overdracht van het document aan de nieuwe eigenaar, in geval van verkoop van het bouwwerk, is de opdrachtgever eveneens verplicht de informatie over te maken aan de latere uitvoerders (art. 49) :
Art. 48.- Teneinde de nieuwe eigenaar inzonderheid toe te laten zijn toekomstige verplichtingen als opdrachtgever van eventuele latere werken aan het bouwwerk uit te oefenen, overhandigt de persoon of overhandigen de personen, die, bij elke gehele of gedeeltelijke overdracht van het bouwwerk, het bouwwerk afstaan of overdragen, het postinterventiedossier aan de nieuwe eigenaar.
Deze overhandiging wordt in de akte die de overdracht bevestigt, opgetekend.
Tevens houdt de eigenaar van het geheel of een gedeelte van het bouwwerk een exemplaar van het postinterventiedossier ter beschikking van elke persoon die hierin als opdrachtgever van latere werken aan het bouwwerk mag optreden, inzonderheid, een huurder.
Art. 49.- § 1.- De opdrachtgever is ertoe gehouden de delen van het postinterventiedossier die hen aanbelangen, ter beschikking te stellen van de coördinator of, bij ontstentenis, van de aannemer op het ogenblik dat deze personen betrokken worden bij de coördinatie of de uitvoering van de latere werken aan het bouwwerk.
§ 2.- Vooraleer een later werk aan het bouwwerk aan te vatten, vragen de coördinator of, bij ontstentenis, de aannemer aan de opdrachtgever dat de delen van het postinterventiedossier die hen aanbelangen, te hunner beschikking zou worden gesteld.
De opdrachtgever kan dit document aanwenden als basis voor de opstelling van het veiligheids- en gezondheidsplan voor de ontwerpfase van latere werken.
De architectuurplannen (As-Built) en de stabiliteitsplannen (laatste index) die normaal overgemaakt werden door de betrokken bureaus verschaffen een overzicht van het bouwwerk en maken het vertrekpunt uit van het P.I.D. voor elke latere tussenkomst.
In de bijlage zijn fiches voor latere belanghebbenden opgenomen om deze verplichting tot informatieverstrekking gemakkelijk te kunnen nakomen.
Lijst van documenten die zijn toegevoegd aan de P.I.D
1. Documents administratifs
- Permis d’urbanisme, d'environnement, d'exploitation, etc ...
- Inventaire amiante et autres produits dangereux
- Etudes de sol
- Cahier des charges, métré, bon de commande, factures détaillées
2. Plans "as-built" ou "comme-construit"
Les plans comme construits sont indispensables pour toutes les modifications ultérieures.
Leur
exploitation permet, en tant que support et source d’informations,
d’établir un système de gestion et de maintenance intégrant la
prévention des risques en matière de sécurité et de santé au travail.
· Plans de stabilité :
Ils reprennent les éléments porteurs (dalles, poutres, colonnes, ...) avec la charge admissible.
Ils
sont indispensables en cas de transformation, d'extension ou de
changement de destination de locaux ou de l'immeuble tout entier.
Les plans de ferraillage feront partie de ces plans.
· Plans d’architecture :
Notamment :
- Plans des parkings en sous-sol avec gabarit réel des accès et chemins de circulation intérieure (hauteur libre réelle et largeur)
- Plans des façades et des toitures avec relevé des ancrages permanents (AR 22.04.2006 DIU et Copropriété)
· Plans des techniques spéciales :
Notamment :
- Zones principales : chauffage, climatisation, électricité,
ascenseurs, et des accès pour les entretiens et remplacements
ultérieurs.
- Ascenseurs et monte-charges avec indication des charges et dimensions utiles
3. Dossiers techniques et de maintenance
Les entrepreneurs fourniront obligatoirement un dossier technique et de maintenance relatif à leurs travaux. Ce dossier est à insérer au DIU.
4. Les plans et consignes de secours
Les plans de secours et consignes d'alerte, d'alarme et d'évacuation, de même que le « dossier incendie" remis aux pompiers, sont à établir par le maître d’ouvrage.
5. Utilisation de produits dangereux
La liste des produits chimiques utilisés sur le site, leur localisation, les quantités stockées, les fiches techniques, les mesures de sécurité à prendre lors de l'utilisation,...
6. Fiches techniques et Plans d’implantation des EPC et EPI intégrés à l’ouvrage
L’emplacement, la procédure d’utilisation et les capacités des EPC et EPI intégrés à l’ouvrage ou disponibles sur site.
Fiches techniques et de sécurité de tous les produits particuliers.
Voir procédure d’intervention dans les fiches.
7. Informations relatives aux éléments structurels et essentiels de l’ouvrage :
Explications et commentaires de l'ingénieur en stabilité.
Eléments précontraints, en traction, reprises en SS-Œuvre, portance des planchers (ref. plans), etc…
8. Informations relatives à la nature et l’endroit des dangers décelables ou cachés :
Dangers cachés découlant des travaux concernés, ou apparus lors des travaux.
De P.I.D en Mede-eigendom
Vanaf 22.04.2006 moeten alle appartementen in mede-eigendom verkocht worden met een specifieke PID
